بلاگ تحقیق کیفی

آيا ميتوان فقط برخي از اصول گراندد تئوري را براي توليد نظريه رعايت كرد؟

خيلي اوقات، بعلت محدودیت وقت، بسیاری از متخصصین و محققین سوال می‌کنند که آیا می توان فرآیند تحلیل داده‌های کیفی را سریعتر انجام داد و یا کوتاه تر کرد ؟ گاه ، وقت کافی برای استخراج تئوری از دل داده ها وجود ندارد ، اما در عین حال، محقق تمایل دارد یک تحقیق خوب انجام دهند؟ چکار باید بکنند؟
پاسخ: هیچ راه میانبری برای تحلیل داده‌های کیفی وجود ندارد. یک محقق باید همه مراحل فرآیند تحلیل را انجام دهد (البته بسته به روشی که انتخاب کرده است، اینکه بخواهد به توصیف غنی (Rich Description) یا (Thick rich description)برسد یا یک تئوری خوب را استخراج نماید). محققین می توانند انتخاب کنند که به اشباع طبقات نرسند و یا فقط بدنبال بستر یا زمینه باشند. محققین می توانند انتخاب کنند که یاد داشت برداری (Doing Memo) نکنند و غیره . همه اینها به “زمان”، “بودجه” و “نیاز به آموزش” بستگی دارد . هر چند یافته ها این‌ها را منعکس کرده و محقق باید آماده این باشد که محدودیتهای تحقیق را بپذیرد.
اگرچه در بسیاری از مقالات ادعا می شود که روشی مانند گراندد تئوری استفاده شده است، در واقع آنچه که برخی محققین انجام میدهند، انتخاب و گزینش برخی از مراحل در بین فرآیندهای مختلف است که مناسب سوال تحقیق آنها است . آنها ممکن است روش مقایسه مداوم (Constant Comparision Method)را استفاده کنند، ولی روش را بطور کامل بکار نبرند. گاهی اوقات، آنها فرآیند خاص تحلیلی را استفاده می‌کنند، ولی آن را با سایر روش های کیفی دیگر تلفیق می‌کنند. اگر محققی طبقات یا مضامین را شناسایی کند، ولی نخواهد زمان صرف کند برای اینکه طبقات را از نظر “اجزای تشکیل دهنده، ابعاد، تنوع و روابط بین آنها” بررسی کند، در آنصورت نتایج خیلی محدود (thin) بوده و شاید خیلی اطلاعات زیادی بدست ندهد و احتمالا” به علم یک حوزه خاص ، خیلی چیزی اضافه نکند.
اگر محققی فقط اجزایی از یک روش را انتخاب کند و انجام دهد، نمی تواند ادعا کند که آن روش را بکار برده است و قطعا” بخشی از اعتباری را که می توانست با انجام دادن همه جزئیات یک روش بدست آورد ، بدین طریق از دست خواهد داد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *