بلاگ تحقیق کیفی

گراندد تئوری چیست؟

گراندد تئوری چیست

گراندد تئوری یا نظریه زمینه ای یکی از رویکرد های پژوهش کیفی است در پاسخ به این سوال که grounded theory چیست باید گفت که آن تلاش می کند نظریه ‌هایی برای فهم و درک پدیده ها بر اساس داده های دنیای واقعی توسعه دهد. گراندد تئوری (اشتراوس و کوربین، 1990 و 1998، کوربین و اشتراوس، 2008) ریشه در تعامل گرایی نمادین دارد و بر اساس این دیدگاه واقعیت در بین مردم مذاکره می شود، همیشه در حال تغییر است و دائماً تکامل پیدا می کند.

کلمات كليدی در گراندد تئوری

کلمه کلیدی مهم و اول در رویکرد گراندد تئوری، نظریه است که در علم به معنای مدل توضیحی بر اساس شواهد تحقیقاتی است. برخلاف برخی اشکال دیگر از رویکرد های کیفی، نظریه زمینه ای تلاش می کند گامی فراتر از توصیف غنی (که آن را نیز دنبال می کند) بردارد و به توضیح پدیده های مورد نظر بپردازد.
کلمه کلیدی دوم، زمینه ای است که به معنای این است که توضیح پدیده از «زمینه» بر می آید که برگرفته از همان تجربیات واقعی افراد، کلمات، رفتارها و دیگر داده های به دست آمده از افرادی است که مستقیماً درگیر موضوع هستند.
به عنوان مثال، اگر کسی مایل به توسعه یک نظریه زمینه ای در مورد اثرات سوء استفاده جنسی دوران کودکی در عملکرد بزرگسالی باشد، محقق ممکن است انواع مختلفی از داده ها را از افرادی که تجربه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی داشته اند را جمع آوری کند و در مورد چگونگی اثر گذاری سوء استفاده دوران کودکی بر عملکرد بزرگسالی بر اساس اطلاعاتی که از این افراد بدست می آورد، تئوری بسازد.
گراندد تئوری چیست از سوالات اکثر افراد است که در این مقاله به آن پاسخ داده شده است. مشخصه منحصر به فرد این رویکرد این است که ممکن است محقق بارها لازم باشد بر اساس دید اولیه که از تحقیق بدست آورده است ، به زمینه و بستر تحقیق برگردد و مجدد با مشارکت کننده در تحقیق مصاحبه کند و از آنها سوالات دیگری پرسیده تا بتواند نتیجه گیری خود را تایید یا اصلاح کند.

کلمات كليدی در گراندد تئوری

گراندد تئوری و ابزارهای اولیه کشف

در پاسخ به این سوال که grounded theory چیست باید گفت که ابزار های اولیه کشف در گراندد تئوری، مصاحبه ها و مشاهدات هستند. با این حال گراندد تئوری از اهداف توصیفی و تفسیری فراتر می رود و هدف آن ساختن نظریه است. هدف نهایی این رویکرد توسعه و استخراج تئوری هایی است که بر اساس واقعیت هستند و بر پایه داده های جمع آوری شده از افرادی است که در واقع با مسائل مورد بررسی، درگیر هستند. یک نظریه زمینه ای یا گراندد تئوری، نظریه ای است که از طریق جمع آوری و فهمیدن داده های مربوط به موضوع در دست کشف، توسعه یافته و به طور مشروط تأیید می شود.

امید این است که چنین تئوری هایی منجر به درک بهتر پدیده مورد علاقه و ایده هایی برای اعمال برخی کنترل ها بر پدیده موردنظر شود. اگرچه نظریه زمینه ای فرایندی دقیق و سختگیرانه دارد، اما خلاقیت نقش مهمی در آن فرایند دارد که به گونه ای این سوال را که گراندد تئوری چیست را پاسخ داده است. در مورد استفاده از پیشینه تحقیق و ادبیات نظری در رویکرد نظریه زمینه ای اختلاف نظرهایی وجود دارد، برخی معتقد هستند که دانستن زودهنگام پیشینه تحقیق در این نوع رویکرد موجب میشود که خلاقیت کمتر شود و طبقات، دسته بندی ها و نتایج مطالعات پیشین موجب محدود کردن خلاقیت محقق در کشف فرمولهای جدید شود.

1 دیدگاه در “گراندد تئوری چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *